Familjedrama

Jag har alltid sett något symboliskt i Sister Sledges låt “We are family”. Bortsett från att den är en himla snygg diskolåt.

Familjefrågan har aktualiserat av en nyupptäckt. Snubblade över boken “Games people play” av Eric Berne vars titel jag har haft magasinerad i huvudet jag vet inte hur länge, men vars substans jag inte känt till.

(Det borde finnas ett särskilt namn för denna mentala kategori: Saker vi känner namnet på, samt kanske något litet mer, men som för övrigt är ett oskrivet blad. DOCK inbillar man sig ofta att man vet något om det, bara för att man inte står som ett fån när namnet kommer upp. Ett slags minimalism.)

Nå, Eric Berne visar sig vara en strålande bekantskap. Inte bara jag tycker det. Han var tydligen en stor inspiration till boken “I´m Ok, you´re OK” (som jag inte läst) samt till idéerna om “control drama” i boken “The Celestine Prophecy”. Den senare har jag läst och finner modellen med kontroll drama mycket värdefull.

Jag ska bara lyfta fram en (men central) aspekt av Games people play, familjefrågan.


Som många andliga läror och folkliga traditioner ser Berne familjen (den inre familjen) som bestående av tre personer eller roller. Inte mamma, pappa, barn utan förälder, barn och så en till.

Så här förstår jag boken efter en veckas intensivt bläddrande i den.

Mycket av livets problem och tillkrångling kommer sig av teater. Då ska jag först säga att boken handlar om relationer, inte om vad som sker i mig eller dig solo, utan vad som händer när vi träffas, möts, pratar, umgås.

Teater alltså. I en pjäs har jag ett rollhäfte. Jag spelar hjälten eller boven eller någon annan figur, men jag är samma figur hela pjäsen igenom. Jag kan visst vara förvirrad och hoppa mellan vilka känslokast, rentav vara schizofren, men den allmänna regeln är: en person = en roll.

Så icke i den inre familjen. Där hoppar vi mellan roller, främst mellan rollen som barn respektive förälder.

Enligt Berne är det detta förvirrande rollhoppande som ställer till det för människan. “Ställer till” är för enkelt. Vi människor gillar ju komplikation och drama, att få skriva “It´s complicated” som Facebookstatus. Så vi (åtminstone vissa av oss) njuter i praktiken av att få ställa till det.

Hur går då detta rollspel till? Som jag förstår saken faller vi (orden “falla” och “trilla” känns adekvata) ibland in i rollen som barn, ibland som förälder.

I barnrollen spelar vi ut vår längtan efter att få vara hjälplösa, bli omhändertagna, ompysslade (bildliga blöjbyten), tar oss rätten att få skrika, gråta och skratta som vi vill, rätten att vara barnsliga och få vredesutbrott.

Vi lever ut alla våra inre protester och allt vår trots (glädjen i att säga NÄ!!!). Vi gläder oss åt att (bildligt) bajsa på oss, räcka ut tungan åt “vuxna” värden — och vuxna världen. “Vuxenpoäng” är totalt och fullständigt ointressant.

Så ungefär förstår jag barnet i dagsläget.

Föräldern är den andra polen. Han gillar att agera vuxen, ta ansvar (åtminstone synas ta ansvar), förmana, kritisera och ge goda råd. När man har barn på riktigt är denna roll viktig, och egentlig. Men den synes också viktig när man inte har barn. Då får andra — barn som vuxna, även folk som är äldre än vi — spela barnrollen. Och då kan vi verkligen “ställa till det”.

Det som vad jag förstår ställer till det är att vi oscillerar — mellan två väldigt olika delar av oss, en hjälplös del och en vuxen, auktoritativ och hjälpande (“hjälpande”) del. Barnet har noll koll medan föräldern har, menar han själv, total koll.

Vi får ut två sorters tillfredsställelse ur rollerna. Som barn slipper vi ansvar, vi får “bajsa på oss” medan någon annan (hoppas man) tar hand om blöjan, vara anarkister, få visa fingret till hela den gråa, trista, fantasilösa vuxenvärlden. (I den meningen levde jag själv ut mitt frihetsälskande barn.)

Belöningen i den andra polen är att vi får känna oss kloka, rentav visa. Det finns en särskilt njutning i att vara den som vet hur det är, hur saker ska göras, vad som är möjligt och omöjligt. Dessutom finns en njutning i att få förmana andra, rentav skälla ut dom såsom varande dumma. En von oben-känsla som kan vara nog så stark, om än pinsam att erkänna. (Hittas i hög grad hos professorer, så kallade skeptiker (oj, så härligt att slå andra på fingrarna och informera dom om att de HAR FEL!) m.fl.)

Och så håller vi på, växlar och hoppar mellan att vara den som Förstår och den som Skiter i allt och inte kan någonting.

Det låter som en såpa och är kanske det också.

Vi människor får ut mer eller mindre av spektaklet. Vissa tröttnar på pjäsen och längtar efter något nytt på repertoaren, andra njuter i stora drag (utan att nödvändigtvis erkänna detta. Se bara med vilken entusiasm och inlevelse vissa klagar, gnäller och ojar sig. Det kan inte BARA vara jobbigt att spela rollen som den förfördelade. Hela minoriteter har utvecklat denna roll till fullkomligt virtuoseri.).


Hur går man då vidare? Det verkar inte helt lätt att byta pjäs. Överallt i samhället hittas detta rollspel i alla möjliga varianter och konfigurationer. Vissa spelar mest föräldern, andra mest barnet, och vissa hoppar hit och dit. En relation mellan två personer blir därmed lätt en kvartett där båda parternas barn resp. förälder trasslar in sig i “fyrsamhet”. Kanske intressant, möjligen bara skitjobbigt.

Saken kan låta som en rätt hopplös och åksjukeframkallande berg och dalbana eller rondell. Men det fanns ju en tredje person i familjen? Däri ligger hopp.

Berne kallar denna tredje part för Adult, alltså den vuxne. Medan både barnet och föräldern involverar sig i otaliga spel (det är dessa som gett namn åt boken), är den vuxne spelfri.

Eller spelberoendefri.

Berne liknar den vuxne, intressant nog, vid en dator. Vad datorer än är så verkar de åtminstone (än så länge) rätt befriade från det slags dramatik som många människor ägnar sig åt. De blir inte förbannade, sårade, svartsjuka, trotsiga, elaka. De behöver inte denna skylt.

drama
Jag är ingen vän av AI och tycker att allt aktuellt snack om robotar och hur mycket de kan hjälpa oss låter som en föraning av Skynet (Terminator). Men om vi glömmer robotar och datorer ett tag — en människa som inte kan bli förbannad, sårad, svartsjuk, trotsig och elak låter rätt underbart. Och vuxet.

Däri ligger hoppet, enligt Berne, och det känns lätt att hålla med. Visst kan det vara skönt att stå på scenen och spela Hamlet eller Godot eller någon annan roll. (För mig personligen, att vara föreläsare, pianist, filosof eller hovnarr.) Men jag tror inte att skådespelaren vill ta med sig rollen hem ett längre tag, bli inlåst i den, tvingas spela den mot sin vilja. Han vill kunna vara en vanlig människa också, inte bara aktör.

Att bottna i vår vuxna region, avsluta pjäsen, tvätta av sig sminket, hänga in kläderna och peruken i logen och gå hem — det kan vara början på en helt ny och bättre (och smakligare) pjäs.

3-fruits

Berne talar om tre frukter av att lokalisera och upphöja den vuxna till huvudroll: Medvetenhet, spontanitet och intimitet.

A) “Awareness means the capacity to see a coffeepot and hear the birds sing in one’s own way, and not the way one was taught.”

B) “Spontaneity means option, the freedom to choose … liberation from the compulsion to play games and have only the feelings one was taught to have.”

C) “Intimacy means the spontaneous, game-free candidness of an aware person, the liberation of uncorrupted Child in all its naiveté living in the here and now.”

Inga dåliga frukter. [Nu närmar vi oss textens slut, och som erfaren skribent vet jag att Föräldern gillar att få det sista (myndiga) ordet. Ska han få det även denna gång? Eller kanske det trotsiga motvallsbarnet…?]

Som sagt inga dåliga frukter. Kanske har vi ledsnat på smaken av uttjatat familjedrama och är redo för att uppleva nya färger, dofter och smaker.

Och nu, disko!

PS: Det behövs inte två individer för spelet mellan Barn och Förälder. Det går bra på ensamhand också, precis som i kortspel.

Flattr this!

Midsommar

Ännu en rotlös högtid. Vad har midsommar med årets mitt att göra? Blommor i håret, dans kring en stång, jaha.

midsommar

Så här skulle bilden kunna se ut i en annan värld: Midsommar innebär årets växling från Yang till Yin. Stor Yang övergår i liten Yin som växer till sig och blir stor Yin till vintern.

Yin står ju för det kvinnliga så i det genusriktiga, feministiska Sverige skulle man kunna lyfta fram jord, kvinnlighet och Yin. Som komplement, inte opponent, till manlig Yang.

Man kunde börja med en stor manskör som övergår i en liten flickkör. På vintern tvärtom. Sålunda skulle man kunna påminnas (det behövs) om en kosmisk balans som inte bygger på konkurrens utan på harmoniskt samarbete. Ungefär som musik. (Istället för det tjatiga “Nu börjar  mörkret…” Svensk optimism som värst.)

I väntan på denna musik tar vi oss en stilla midsommarfika tillsammans med vän.

midsommar

Flattr this!

The perfect trap

Oh how wonderful the word “perfect” sounds, and how many problems and difficulties it creates.

Yes, obviously when we eat a meal or hear a piece of music or see a painting where everything is just right, we exclaim IT IS PERFECT. And all is well with the world.

That´s not what I am talking about. Finding and discovering perfection can be wonderful. No, I mean striving for perfection. Wishing for, longing for, waiting for perfection.

Especially when it comes to artistic creation this can be a paralyzing, debilitating impulse. Also when it comes to interpersonal contacts and also more practical ventures.

The fear of doing wrong is an important part of this. Especially when it concerns a new field or person or project, you don´t know what is right and wrong. You discover it along the way.

I guess you will learn less if you try to do right than if you try do wrong (or just don´t care).

If you do wrong and things go wrong, you have learned your lesson. If you do wrong and it turns out that you did right, you also learned your lesson. But if you are lukewarm in between, then the results will be inconclusive. Did you do it right or wrong, or what?

Confusion, all stemming from this perfection-striving.

In cybernetic theory the guided missile or torpedo “reacts to “criticism” just enough to correct course and keeps going forward toward the target. This course will be … a series of zig-zags.”

I believe a correction of course, however strange it might seem, could not well be wrong.

Flattr this!

Looking rich, looking poor

Dear P. A. Montata gives me interesting feedback when discussing my future plans for Patreon.

“Your friend Dag, well he looks like a poor guy, with little money. But how do you imagine people will sponsor you, when you sit there at your sidewalk café, drinking latte and munching on your saucy cake? People think you are RICH, why would they give money to you…?”

Good question. I think I have a great allergy towards begging and a problem with “looking poor”. Asking for and accepting help from friends is different, no problem with that.

But to play the pauper and strike up the pity me-pose for strangers so that they part with their money…. No, I am too proud for that.

I try to keep an old tradition alive: when you lack money the most, dress like a millionaire.

Trying hard to look rich
Trying hard to look rich

Flattr this!

Hurray for IKEA

“The Achilles Heel of modern intelligent robots appears to be the baffling world of Ikea furniture.”

Says this article in Daily Mail about Betty the Robot, I mean office manager.

Betty
Smile, you are on Betty camera!

Interestingly enough Betty (Happy Betty) is also the name of the evil dame — not a robot herself  but turning humans into robots, NOT nice! — in the Italian movie Supervip and Minivip.

Watch this episode and be transposed into one possible (robot-filled) future.

Flattr this!

The rise of the machines has begun

Check out this video, fittingly presented by a robot voice.

Self-Learning Robot Escapes Testing Ground

I hope we don´t have to read sometime soon “Human escaped in Roboville”, but am not sure of it.


Note the cuteness of  Promobot. This is how they are designed to elicit positive emotions, attraction, acceptance and good-will.

After that phase they will show their real selves.

terminator
Then humans will regret their blindness, having so easily given in to this childish cuteness-mania, fostered on sites like Facebook.

cute-mania
Ohh…. Look at all those CUTIES!!

Flattr this!

Vinegary quote

I am a musician. Rather proud of that, at times. I do feel that we musicians are somehow, in some respects, special. Not necessarily Jedis — but the risk of our falling into the clutches of the Dark Side is small.

Well, aint´everybody in love with their own kinsfolk?

Therefore it is sobering and refreshing (like a glass of water thrown in one´s face) to read these words, from a musician no less.

One is so often misled into thinking that because a man or a woman has embarked on a career like music, that is sufficiently far removed from the avocations of the multitude, he will for that reason be a person of rather more than ordinary interest, of rather more than ordinary force of character, individuality of outlook and independence of judgment. Vain delusion! In most cases, except for the fact that he is a musician he might be anybody, with anybody’s ideas about anything, as avid and uncritical a mopper-up of press dope as the generality; and to sum up, with no qualities of mind or personality that make any time passed in his neighbourhood, let alone in his company, anything other than spiritually and morally profitless, a waste, null and void. (Kaikhosru Sorabji)

So where do we go from here? Maybe in the direction of defiance. Let´s make Sorabji wrong and never mop up press dope (whatever that means).

Flattr this!

L2L (the loneliness business)

I have been lonely a large part of my life. Correction, I´ve felt lonely. You can be the first without the other, and the other without the first. Feelings are not always dependent on outernity.

lone
The things we do for love, sang 10cc. Well, what about the things we do cause we feel lonely? For some of us loneliness is so awful that we do almost anything to flee this hungry wolf.

Clearly, those are not the lone wolfs among us.

Others are more hardy and can take more loneliness — before giving in to digital drugs (tek). Oh, how well the peddlers, I mean pushers, of “social media” understand loneliness… What would they do, I mean how would they earn their millions, without lonely people sitting by themselves in front of electrosmog spewing computers, managing their “friend lists” and updating their “status”?

The Beatles asked: Where do all the lonely people come from? Where they GO nowadays is no mystery.

Flattr this!

The need for incompetence

Competence, incompetence — which is really worst?

[Poem by the great Ogden Nash. Read it aloud, this is for the ears and not the eyes.]

The miraculous countdown

Let me tell you of Dr. Faustus Foster.
Chloe was lost, but he was loster.
He was what the world for so long has missed,
A truly incompetent scientist.
His morals were good and his person cleanly,
He had skied at Peckett’s and rowed at Henley.
The only liquor that touched his lips
He drew through pipettes with filter tips.
He could also recite, in his modest manner,
The second verse of The Star-Spangled Banner.
Yet, to his faults we must not be blinded;
He was ineluctably wooly-minded.
When his further deficiencies up are summed,
He was butter fingered and margarine thumbed.
You’d revoke the license of any rhymer
Who ranked him with Teller and Oppenheimer.
It took him, and here your belief I beg,
Twenty minutes to boil a three-minute egg,
Which will give you a hint as to what went on
Whenever he touched a cyclotron.
There wasn’t a problem he feared to face,
From smashing atoms to conquering space,
And, should one of his theories expire,
He had other ions in the fire,
Even walking to work to save his carfare
For tackling bacteriological warfare.
For years he went to no end of bother
To explode this planet or reach another.
A more ambitious, industrious savant
You may have encountered; I know I haven’t.
One Christmas Eve he was tired and irked,
He had shot the works and nothing worked.
I’d sell my soul,” he cried to the night,
To have one experiment come out right.”
No sooner said than his startled eyes
Saw a ghostly stranger materialize,
Who, refraining from legalistic jargon,
Announced, “You have got yourself a bargain.
Here’s a pact with iron-clad guarantees;
Sign here, in the usual fluid, please.”
Faustus disdained to quibble or linger,
He merely remarked, as he pricked his finger,
It had better be good, your quid pro quo;
My blood is especially fine type O.”
Always in character, come what may
(He was down in his doctor’s records as A.)
A snicker was heard from the stranger weird,
Then he snatched the parchment and disappeared.
Faustus was filled with wild surmise
And roseate dreams of Noble Prize,
Now certain to drop in his lap with awful ease,
He thought, with the aid of Mephistopheles.
Behold him now in his laboratory,
A modern Merlin, hell-bent for glory.
With a flourish worthy of the Lunts
He triggered every project at once.
Intercontinental ballistic missiles
Blasted the air with roars and whistles,
Rockets punctured the midnight clear,
And the atmosphere and the stratosphere.
Before the human eye could absorb it
A giant satellite entered orbit.
With the germ’s equivalent of a howl
The bacteria issued forth to prowl.
Faustus shouted with joy hysterical,
And was then struck dumb as he watched a miracle.
He gazed aghast at his handiwork
As every experiment went berserk.
The bacteria, freed from their mother mold,
Settled down to cure the common cold.
Distant islanders sang Hosanna
As nuclear fall-out turned to manna.
Rockets, missiles and satellite
Formed a flaming legend across the night.
From Cape Canaveral clear to the Isthmus
The monsters spelled out Merry Christmas,
Penitent monsters whose fiery breath
Was rich with hope instead of death.
Faustus, the clumsiest of men,
Had butter-fingered a job again.
I’ve told you his head was far from level;
He thought he had sold his soul to the devil,
When he’d really sold it, for heaven’s sake,
To his guardian angel by mistake.
When geniuses all in every nation
Hasten us towards obliteration,
Perhaps it will take the dolts and geese
To drag us backward into peace.

What, me mad...??
What, me mad…??

Flattr this!

För symfonin, i tiden

[En tio år gammal text som bara blir godare med åren.]

Jag drömmer.

I drömmen ser jag på TV. Och det är inte vilket TV-program som helst utan direktsänd symfonikonsert från Wien. Jag lyxar med ett glas vin och Croque Monsieur i TV-soffan. Nu ska det bli fest!

Och det blir det verkligen. Kvällens dirigent, Vladimir Mastodontsky, är en gigant i konstmusikens arena. Hans tolkningar av Beethovens symfonier och Wagners Ringen är guldskivor sedan länge. Varje medborgare med självaktning har åtminstone en Mastodontsky-skiva. Ungdomar sover i tält veckor i förväg för att få biljett till hans konserter, autografjägare och skvallertidningar är som galna i honom.

Sådär, nu sparkar, förlåt, slår han igång orkestern. Det sprakar och gnistrar om hans Petrouschka. Med en fäktares elegans besegrar han varje motstånd och för orkestern i mål. Vilken spänning, vilken upphetsning, vilka applådåskor. JAAAAAAAA!!

Det är tydligt att Mastodontsky hörsammat Richard Strauss råd till dirigenter. “Svettas inte. Det är publiken som ska svettas.” Jag svettas definitivt, och publiken i Wien ser inte särskilt torr ut heller. Ingen förvånas när presentatören berättar att Mastodontsky blivit föreslagen för Nobelpriset i klassisk musik.

Denna magiska afton bjuder vår hjälte frikostigt på det som är hans specialitet: långsamma tempi. Mastodontsky är världsmästare i konsten att ta det lugnt. Inget kan stressa honom; när han skapar finns bara musiken. Tidtabeller och klockor smälter bort som i en tavla av Salvador Dali.

Programmet blir, som väntat, försenat. Tio, tjugo, trettio minuter. Men vem har bråttom? Aktuellt och Rapport får vänta. Likaså den direktsända fotbollsmatchen.

fotboll2

Nu har vi kommit till konsertens final och höjdpunkt: Mahlers sjätte, och längsta, symfoni. Femtio minuters försening. Speakern kommenterar några samtal till TV-huset. Tydligen har sportdårar busringt och klagat över förseningen. Men speakern drar huliganerna i örat. “Symfonisk musik går naturligtvis före lagsport. Och hör sen!”

Mastodontsky är i högform. Han suger på varje ton, som bara han kan. Fraserna tänjs till bristningsgränsen, pauserna laddas med maximal sprängkraft. Som lyssnare önskar man att konserten aldrig månde sluta.

Men – allt har ett slut, så även denna konsert. Jag torkar svetten ur pannan, röker en cigg, och tackar Sveriges Television för ännu en konstmusikalisk högtidsstund.

Nu, bara en och en halv timma för sent, är det dags för Aktuellt. Fast ursäkta, vad kan vara mera aktuellt än Mahler? Innan jag stänger av TV:n berättar hallåan att fotbollsmatchen redan är slut. Avsikten var att spela in den på band, men genom en teknisk fadäs misslyckades inspelningen. Nå, det var ju bara fotboll.

Väck mig inte ur drömmen…

Dream on, baby.
The  Mastodontsky cheerleaders (trombone section)

Flattr this!